marți, 16 august 2011

Ai noștri la oraș

Vasile Cerbușcă- directorul Bazinului de Înot, prorectorul Institutului Național de Cultură Fizică și Sport, Președintele Federației de Aerobică și Shaping din Moldova
S-a născut într-o familie de țărani gospodari. Cînd a împlinit virsta de 17 ani, mama sa a murit. După absolvirea a  opt clase, nu a plecat să-și continuie studiile, dar a rămas la sat. Lucra tractorist de rînd cu tatăl său. Ceva mai tîrziu a plecat să facă serviciul militar, după ce s-a întors de la armată a învățat în clasa a 9-a și a 10-a la una din cele mai prestigioase școli din Chișinau, astăzi Liceul ”Prometeu”, după care a fost înmatriculat la Institutul Pedagogic de Stat ”Ion Creanga”, facultatea de Educație fizică și sport.
Din anul 1986 a fost numit în funția de director al Bazinului de Înot al Institutului de Cultură Fizică și Sport.
Întrebat de le-ar dori răzănenilor el a răspuns: ”fiecare om din răzeni să sădească un pom, să ridice o casă și să sape o fintînă. Aș dori ca sătenii să aibă mai multă dîrzenie, mai multă ambiție și sa fie mai puternici și mai insistenți. ”

Elizaveta Vrabie Bivol- director-adjunct la fabrica de mobilă S.A ” Viitorul ” din Chișinău
Lucrează la fabrică din 1982, chiar după absolvirea academiei. Pe atunci se produceau numai scaune. În ultimii 12 ani fabrica s-a reprofilat, s-au facut multe schimbări. Colaborează cu colegii din România, Rusia, Germania, Olanda, Franța si Georgia.
Elizaveta Vrabie Bivol nu a uitat de satul său de baștină și de cîte ori are ocazia vine în vizită. Ea, deasemenea, a contribuit la renovarea gardului cimitirului din sat, acoperișului Liceului Teoretic Răzeni, a contribuit la editarea carții satului ”Vatra Veșniciei”  și a ajutat mulți oameni din sat care au mare nevoie de ajutor.

Eudochia Bujeniță Mârza- manager al Societății civile cu Răspundere Limitată ”Valeoles”
Este originară din Răzeni, a avut parte de bunici și părinți harnici. În anul 1978 a absolvit școala medie din sat. După terminarea colegiului de medicină, în anul 1982, si-a început activitatea de muncă în calitate de asistentă medicală la clinica orășenească nr.6 din Chișinău. Mai tîrziu s-a angajat în aceeași calitate în secția de terapie intensivă a spitalului clinic republican. A consacrat specialității alese mai bine de 20 de ani, iar acum cîțiva ani si-a pornit o afacere proprie, pizzeria ”Regal” care e și întreprinderea de bază a firmei ”Valeolis”
La baștină Eudochia nu pleacă ca oaspete, se duce la ea acasă, la casa parintească, spune Eudochia Bujeniță.

Grigore Bivol- doctor în medicină, Presedintele Asociației Medicilor de Familie din Republica Moldova, șeful Catedrei Medicina de Familie a USMF ” N. Testemițanu ”  ”Am un respect deosebit față de consătenii mei. Mi-s dragi. Le mulțumesc că sunt respectuoși. Mă bucur că le pot da o mînă de ajutor cînd au nevoie de mine. Mă adresez părinților: trimiteți copiii la carte, numai astfel vom izbîndi, pentru că acest secol nou e al cărturarilor, iar tinerilor le-ar zice: exploatați la maximum receptivitatea la nou, modelați-vă mintea și sufletul”




Niciun comentariu: